Tips om de Nijmeegse vierdaagse makkelijker door te komen

Tips om de Nijmeegse vierdaagse makkelijker door te komen

De Nijmeegse vierdaagse is een groot evenement, waar veel mensen aan deelnemen. Het is niet alleen een sportieve uitdaging maar ook een uitje met je familie en vrienden. Iedereen kan meedoen, er zijn verschillende afstanden die gekozen kunnen worden en er zijn dagtochtjes om mee te starten. Het belangrijkste om het goed te doen en plezier te hebben tijdens deze 4 dagen is dat je goed voorbereid bent op fysiek en mentaal gebied!

Kies de juiste schoenen

Hier zijn een paar tips waar je op moet letten voor de juiste schoenen.

 • Ga voor een schoen die je goed past.
 • Kies een schoen die flexibel is. (Je zult op asfalt lopen, dus heb je een schoen nodig die kan buigen in plaats van kraken).
 • Kies niet te zware schoenen: die zullen je afremmen en je voeten nog meer pijn doen. Maar kies ook geen te lichte schoenen; als ze te dun zijn, voelt elke steen op de weg als een ijzeren bal onder je voeten!
 • Vermijd zowel harde als zachte schoenen: beide soorten veroorzaken voetpijn na lange afstanden.

We hebben de ideale wandelschoenen voor u gevonden en via deze link krijgt u ook nog eens korting. https://amzn.to/3c0oqbm

Kies je afstand en train daarop

 • Train bij je niveau. De vierdaagse is een karwei waarvan je de uitdaging en de beleving alleen maar ten volle ervaart als je jezelf aanpast aan het tempo en het parcours van de route.
 • Train je afstand: zorg dat je in vorm bent voor een marathon, of liever gezegd, een opwarmwedstrijd van 20km (dat is ongeveer de helft). Als je daarin slaagt, dan ben je klaar voor de vierdaagse!
 • Train je route: oefening baart kunst, dus probeer zo vaak mogelijk te trainen in Nijmegen om te wennen aan alle wegwerkzaamheden en omgevingseffecten die van belang zijn tijdens de vierdaagse.
 • Train jouw tempo: tijdens de vierdaagse wordt er niet geworsteld met tentzeil of marathontraining; alles moet perfect verlopen, dus let goed op wat jouw snelheid is en hoe lang ik daarmee kan blijven doorgaan als er geen zwaardere inspanning wordt gevraagd dan normaal lopen.
 • Inspanning: conditie trekt veel meer mensen binnen dan uithoudingsvermogen. Begin met een hoog tempo om conditie te verzamelen voordat uithoudingsvermogen nodig wordt om het record te slaan!

Ken je lichaam

 • Luister naar je lichaam.
 • Zet jezelf niet te veel onder druk.
 • Overtrain jezelf niet.
 • Slaap niet te veel en te weinig
 • Overbelast jezelf niet met werk of schoolwerk in de week voor het evenement.

Eet voldoende

Om op je best te presteren en jezelf veilig te houden, is het belangrijk dat je de juiste dingen eet voor, tijdens en na de vierdaagse.

Eet voldoende voor de vierdaagse. Je moet genoeg brandstof hebben voor ongeveer 6 uur lopen (inclusief warming-up en cooling-down). Als je van tevoren eet, voorkom je dat je honger krijgt tijdens de vierdaagse – wat problemen met de hydratatie kan veroorzaken.

Eet tijdens de vierdaagse om de 15-20 minuten kleine hoeveelheden voedsel. Dit houdt je lichaam op peil zonder de balans te verstoren of maagproblemen zoals krampen of misselijkheid te veroorzaken door een teveel aan brandstof in je lichaam. Vermijd ook vetrijke voeding, want die kan je maag van streek maken als je lang loopt op een warme dag; kies in plaats daarvan voor koolhydraat rijke voeding zoals bananen (of ander fruit), sportrepen/gels die speciaal voor wandelaars/fietsers zijn gemaakt, energiedrankjes zoals Red Bull. Bovendien – blijf weg van vast voedsel zoals pizzaschijven! Dit duurt te lang om te verteren, dus het zal in je buik blijven zitten en allerlei ongemakkelijke geluiden maken, terwijl het de voortgang van de vierdaagse vertraagt, waardoor je vaker pitstops maakt dan nodig is en uiteindelijk het plezier in het wandelt vermindert, omdat plezier hebben tijdens het wandelen al niet altijd even gemakkelijk is onder normale omstandigheden, laat staan wanneer je te maken hebt met ongemak veroorzaakt door slechte voedselkeuzes die je vooraf hebt gemaakt.

Drink voldoende water

 • Drink minimaal 1,5 tot 2 liter water per dag.
 • Drink voldoende water voor, tijdens en na het wandelen.
 • Drink water tussen de maaltijden door.
 • Drink bij warm weer meer tenminste 2 liter water.

Tot slot

Trainen voor de Nijmeegse Vierdaagse is een leuke manier om jezelf te verbeteren, maar het gaat er niet om hoeveel kilometers je kunt lopen in vier dagen. Het gaat erom dat je goed voorbereid bent en geniet van deze prachtige wandeling. Als je je lichaam goed kent en weet wat het nodig heeft dan is makkelijk lopen bijna niet meer dan een prachtig gevoel tijdens die prachtige week in juli!

Janjan Lentjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.